Programma 2025

Voor de 27ste keer presenteert de Stichting Muziek aan de Luts in 2025 weer een mooie reeks concerten met veel jong talent. De concerten duren gewoonlijk een uur (zonder pauze) en vinden altijd plaats in It Breahûs te Balk, het culturele centrum van Gaasterland. De toegang is gratis met een collecte na afloop, met een richtbedrag van € 10.

Vrijdag 11 april  20:00 uur
TRIO 258       

We starten het seizoen met Bohemian Dialogues van TRIO 258. Dit pianotrio vormde zich aan de Keizersgracht 258 en trad onder meer op in het Concertgebouw Amsterdam, op het Grachtenfestival en bij Podium Klassiek. Het bestaat uit pianiste Lestari Scholtes, violist Eduardo Paredes Crespo en cellist Leonard Besseling. TRIO 258 focust zich op de romantiek (1810 – 1915) en wil daarbij de authentieke uitvoeringspraktijk zo dicht mogelijk benaderen. Juist uit deze periode bestaan er nog geluidsopnames waaruit in zekere mate af te leiden is hoe er in die tijd gespeeld werd. Het TRIO 258 laat zich graag door deze overlevering inspireren.
Op het programma staan twee grote pianotrio’s: het gevierde pianotrio in g-mineur van Bedřich Smetana, geschreven ter nagedachtenis aan zijn dochter, en het zelden gespeelde derde trio in f-mineur van Antonín Dvořák, uit de meer serieuze periode van deze componist.

Vrijdag 23 mei  20:00 uur
Elisa Maayeshi

Qua jong talent hebben we eerst een zangeres uit Emmeloord. Elisa Maayeshi is al cum laude afgestudeerd aan het conservatorium van Amsterdam en studeert nu aan de Dutch National Opera Academy. Op de International Vocal Competition 2024 ontving ze diverse prijzen en haar ervaring op de grote internationale podia is al enorm.

De Belgische pianist Pieter Bogaert is een gepassioneerd liedbegeleider en kamermusicus. Hij werkt aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle en als pianist bij de Dutch National Opera Academy.
In de intieme setting van een liedrecital laten Elisa en Pieter de Franse en Duitse taal en de muziek spreken: verhalen die aangrijpen, gedichten vol schoonheid en muziek om bij weg te dromen.

Vrijdag 20 juni  20:00 uur
Dam en Does

Jara van Dam (klarinet) en Florence van der Does (piano) zijn onze volgende jonge talenten. Jara begon haar studie in de Jong Talentklas van het ArtEZ in Zwolle en studeerde af aan het Conservatorium van Amsterdam. Jara oriënteert zich breed, van Marinierskapel tot kindervoorstelling ‘Pinokkio!’ tijdens het IN DOORS festival.
Florence studeerde eveneens in Zwolle en Amsterdam en staat bekend om haar poëtische spel, inlevingsvermogen en verbeeldingskracht. Dat is te horen geweest tot op het podium van Het Concertgebouw en live op Radio 4.
Samen brengen ze een programma met onder andere Chopin, Saint-Saëns en Poulenc.

Vrijdag 18 juli  20:00 uur
Eijlander en van Veen

Cellist Joachim Eijlander en pianist/componist Jeroen van Veen komen met een programma dat als thema ‘the best of film music’ heeft. Beide heren nemen de term ‘klassiek’ uiterst breed en zoals bekend, voegt veel filmmuziek zich moeiteloos onder de klassiekers. Voor Muziek aan de Luts hebben ze gekozen voor Ennio Morricone, Philip Glass en eigen werk van Jeroen van Veen. In de basis klassiek-romantisch, maar met een aparte stijl. Met die stijl trekken ze nieuw publiek aan voor klassieke muziek.
Joachim bespeelt een exceptioneel instrument uit 1755, gemaakt door een Tiroolse vioolbouwer in Rome. Jeroen geldt als één van dé ‘minimal music’ specialisten en is op meer dan 250 CD’s te beluisteren.


Zondag 24 augustus  16:00 uur
James Oesi

James Oesi is misschien wel de meest merkwaardige sensatie van dit seizoen. Hij bewijst met zowel klassieke muziek, jazz,  als hedendaagse muziek dat de contrabas wel degelijk een solo-instrument kan zijn. Met muziek van onder anderen Bach, Beethoven en Rachmaninoff soleerde hij op belangrijke wereldpodia. Maar net zo makkelijk is hij een hoogtepunt op het North Sea Jazz Festival.
Hij wordt begeleid door niemand minder dan de Nederlands-Roemeense Andrea Vasi. Een internationaal vermaarde pianiste, die ook nog boeddhist is en aan karate doet en dat graag doorgeeft aan kinderen.
Het programma is nog niet bekend, maar dat kan niet anders dan spetterend worden.

Vrijdag 5 september  20:00 uur
Tickled Pink

Tickled Pink (foto Sarah Wijzenbeek)

Tickled Pink: twee jonge dames in een combinatie die ouder is dan onze jaartelling. Fluitiste Linda Speulman en harpiste Marije Vijselaar.
Linda behaalde in 2015 haar Master of Arts aan de Royal Academy of Music in Londen. Als orkestfluitist remplaceert zij o.a. bij Het Gelders Orkest en Het Nederlands Philharmonisch Orkest. Ze geeft graag les en is gastdocent geweest op de William Bennett International Flute Summer School (Schotland).
Marije heeft haar studie, van Jong Talentklas tot en met Master, aan het Conservatorium van Amsterdam genoten. Zij is een ware allround harpiste en speelt in de meest uiteenlopende bezettingen, maar haar hart ligt bij de kamermuziek, met een speciaal plekje voor de Franse impressionisten van het ‘fin de siècle’.
Het programma dat zij gaan brengen belooft heel divers te worden: van Bach tot Piazzolla.

Vrijdag 26 september 20:00 uur
Peter van der Zwaag

Peter van der Zwaag (*1986) studeerde orgel bij Theo Jellema en Erwin Wiersinga aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en behaalde in 2015 zijn diploma Master of Music. Daarnaast studeerde hij bijvak klavecimbel bij Johan Hofmann. Hij won onder andere tweemaal de eerste prijs op het Internationale Orgelconcours Jan Pieterszoon Sweelinck (2017 en 2019). Hij heeft een bijzondere interesse voor 16e– en 17e-eeuwse muziek.
Peter van der Zwaag is organist van de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden waar hij het befaamde Müller-orgel uit 1727 bespeelt. Hij is artistiek adviseur van de stichting ‘Organum Frisicum’ en hoofdredacteur van de ‘Friese Orgelkrant’.